divendres, 21 d’agost del 2009

Frank Lloyd Wright - Unity Temple

Uns dels moments més estimulants del tour arquitectònic per Chicago és la visita a Oak Park per acostar-se a l'obra de Frank Lloyd Wright.


Molt a prop de la primera parada del metro de Chicagoe en aquest suburbi històric trobem l'Unity Temple (1905-07). Es tracta d'una fortalesa de formigó que amaga un dels interiors més elegants de la ciutat. Es tracta d'una temple (Wright va evitar la paraula església) per la congregació Unitària Universalista del barri. L'edifici consta de dos blocs: la nau principal, on es realitza el culte, una nau adjacent on la comunitat celebra les seves festes.


Un dels factors més interessants és la il·luminació del temple. Wright, com ja havia fet a altres edificis, va idear un sistema de claraboies al sostre que permeten l'entrada de llum, convenientment filtrada.

Aquest fet permet, a més, un acurat disseny interior que combina línies horitzontals i verticals (traçades amb fusta) sobre un fons verd i groc pastel. Una decoració propera a l'art déco però també a l'obra de l'escocès Mackintosh.

Una decoració que inclou una petita però interessant novetat: el disseny del sistema d'il·luminació elèctric està integrat en el conjunt de l'obra. D'aquesta manera els cables acaban formant part de la decoració en un tot harmoniós.





A l'exterior, on destaca l'imponent massa de formigó, Wright va comença a assajar amb motius decoratius practicats directament sobre el material. Una tècnica que desenvoluparà més endavant amb els seus dibuixos maies per les cases de Los Angeles.
També és interessant el seu treball per incorporar elements vegetals en l'estructura de l'edifici. Aquí veiem com col·loca una de les seves característiques jardineres en el passadís entre els dos blocs del conjunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada